Cat costa amenajarea unui drum? Variante ieftine si durabile in timp.
Unul din principalele criterii la achizitia unui teren este drumul de acces, in primul rand sa existe si in al doilea rand sa fie accesibil asfaltat sau cel putin pietruit. De multe ori insa suntem dispusi sa cumparam un teren chiar daca dumul nu este accesibil auto, daca pretul este unul convenabil, insa trebuie sa stim ca acest lucru ne va costa in timp.
Asfaltarea unui drum necesita intai decopertarea lui sau nivelarea daca structura permite, realizarea unui strat neted de pietris peste care se va pune circa 2 centimetri de pietris foarte marunt (sort) fiind stradul de suport pentru viitorul drum. Pietrisul asezat se va compacta cu un compactor folosind vibratorul dupa care se va turna asfaltul. O bascula de piatra sort de 9 metri cubi se poate achizitiona in medie cu 400 lei iar asfaltul cald aproximativ 280 lei/tona. La aceste preturi se adauga si manopera, ceea ce rezulta un pret mult peste posiblitati daca drumul este realizat in regie proprie.
O alta varianta, ceea ce am utilizat si in poza atasata este decopertarea suprafetei care urmeaza sa fie pietruita si acoperirea cu piatra refuz ciur. Am ales acest tip de piatra deoarece urmeaza sa aducem materiale cu utilaje grele, ceea ce va face sa ingroape piatra mare formand o fundatie iar forma rotunda si mare ajuta sa nu fie adancita foarte mult, in acest caz fiind inutila. Peste acest strat ne-am gandit sa adaugam piatra marunta, sparta care sa intre practic printre aceste pietre mari formand o suprafata fixa insa cautand pe internet am descoperit o solutie mult mai ieftina si eficienta.
Asfaltul frezat si macinat poate fi folosit pentru amenajarea drumurilor fiind un material destul de ieftin si accesibil deoarece este reciclat. El se preia defapt dupa drumuri care urmeaza sa fie reasfaltate si se doreste pastrarea nivelului cu aparate speciale care il macina si il colecteaza intr-o bascula, urmand sa fie valorificat. Acest material odata asezat pe drumul care urmeaza sa fie amenajat va acoperi intreaga suprafata iar daca este folosit un ulei special care il lipeste, el se va intari imitand destul de bine asfaltul. Intradevar nu este un drum pe care se poate circula cu viteza foarte mare, insa poate sa fie folosit pentru strazi de acces, parcari etc. Un alt avantaj este drenarea apei, materialul permite scurgerea prin toata suprafata iar piatra mare folosita fundatie pentru drum dreneaza cu succes apa in pamant sau lateral.
Cat costa un astfel de drum?
In primul rand trebuie sa stabilim suprafata care urmeaza sa fie amenajata si sa inmultim latimea cu lungimea. Vom inchiria un excavator care de obicei costa 120 Lei pe ora si vom decoperta suprafata 10-20 cm. In cazul nostru avem 40 metri lungime X 12 metri latime rezultand 480 metri patrati care trebuie acoperiti. Daca dorim sa acoperim cu piatra 10 centimetri toata suprafata vom avea nevoie de 48 metri cubi de piatra, adica 2-3 bascule. Eu am asezat 2 bascule si a fost mai mult decat suficient. Asfalt compactat avem nevoie tot de 2-3 bascule pentru a avea o suprafata circulabila.
Exista bine inteles si alte metode insa pentru mine aceasta a fost cea mai rentabila din punct de vedere al pretului, al esteticii si al durabilitatii fiind potrivit atat pentru santier cat si pentru circulatia cu masina mica.