Studiu rentabilitate spalatorie self service vs tunel vs clasic.
Studiu rentabilitate spalatorie self service vs tunel vs clasic.

Studiu rentabilitate spalatorie self service vs tunel vs clasic.

Spalatoriile auto de tip self service, adica clientul isi spala masina singur par o afacere buna, profitabila si usor de facut. Am hotarat sa fac un studiu privind rentabilitatea acestei afaceri pentru a calcula cu exactitate in cat timp imi voi recupera investitia.

Pentru a calcula rentabilitatea am calculat incasarile maxime pe care le poate avea o boxa. Am stabilit ca intre ora 10 si 18 ar fi intervalul in care clientii ar cumpara aceste servicii, deci 8 ore adica 480 minute. un program de spalare dureaza 120 secunde iar in medie, un client foloseste 4 programe (spalare, spuma, spalare+ceara, spalare) deci un client va petrece 8 minute in boxa folosind programele de spalare. Adaugam o medie de 7 minute timp in care sunt cumparate fisele, sunt asezate presurile, porneste/opreste masina etc. Dupa ce am stabilit aceste criterii am decis o medie de 15 minute in care un client isi spala masina pentru care plateste 10 lei. Deci in intervalul orar in care clientii prefera sa isi spele masina putem avea maxim 32 clienti daca gradul de ocupare este maxim, insa vom pune un grad de ocupare de 80% si avem 25 clienti. Vom mai adauga inca 5 clienti care vin inafara orelor de baza rezultand 30 clienti/boxa/24 ore, adica 300 lei incasare. In 30 zile o boxa incaseaza 9000 lei, din care vom scadea 40% costuri cu detergenti, intretinere, taxe catre stat, impozite si alte cheltuieli. Ramanem cu 5400 lei/luna/boxa. Daca vom instala 4 boxe profitul net va fi de 21600 Lei/luna adica aproximativ 4400 euro.

Profitul este mare si evident costurile de intretinere nu sunt foarte mari iar personalul nu este necesar fiind suficient ca administratorul sa se ocupe de intreaga afacere. Putem angaja o persoana eventual care sa se ocupe de administrarea spalatoriei si pentru asistenta clientilor, daca noi nu dorim sa facem acest lucru.

De ce avem nevoie? In primul rand avem nevoie de un teren inchiriat, concesionat sau in proprietate de minim 100-150 mp/boxa, deci pentru 4 boxe ideal ar fi un teren de 600 mp cu deschidere(front) de minim 16 metri. Ca utilitati avem nevoie de racord energie electrica trifazic de preferat, racord apa si canalizare, racord gaz optional folosit pentru degivrarea spatiului. Pentru ahizitia terenului eu am socotit 100E/mp deoarece terenul trebuie sa fie pozitionat cat mai central sau pe artere auto principale, deci am socotit un buget de 60.000 euro pentru achizitie considerand utilitatile deja contractate.

Cat costa construirea unei astfel de spalatorii? Preturile variaza in functie de firma, in functie de materialele folosite. Putem construi de exemplu din caramida cladirea sau din structura usoara achizitionand doar echipamentul. Un pret mediu pentru constructia de la 0 al acestui tip de spalatorii ar fi 150.000 Euro, insa eu voi face aproape tot in regim propriu deoarece doresc sa implementez propriile sisteme de automatizare permitand achizitia fiselor virtual din aplicatie astfel voi putea fideliza clientii. Voi cheltui 90.000 Euro pentru constructia si echiparea boxelor.

In consecinta avem un cost de 150.000 Euro pentru a porni aceasta afacere si voi castiga 4400 euro pe luna, adica 52800 Euro pe an. Voi recupera intreaga investitie in 34 luni, adica aproape 3 ani. Luand in considerare ca o investitie profitabila este daca banii sunt recuperati in maxim 11 ani, aceasta investitie pare sa fie una foarte buna.

Adauga un anunt | TOS | ANPC | Cine suntem?

Cu noi esti peste tot! Adauga si tu anuntul tau gratuit!