Totul despre un gazon perfect. Costuri si recomandari utile.

Cum ar fi sa te trezesti dimineata, soarele sa surada timid fiind usor racoare ocuri incalzind razele soarelui si sa simti mirosul de iarba taiata, proaspat udata; toate aceste lucruri sa fie facute inainte ca tu sa te trezesti dar fara sa ai un „om de curte” sau fara sa existe o firma de intretinere a gradinii? Acum cativa ani acest lucru era imposibil, insa odata cu evoluarea tehnologiei avem numeroase avantaje de care putem sa profitam. Dezavantajul este insa pretul mare pe care il au tehnologiile la inceput, insa economia de bani si de timp pe parcurs compenseaza investitia.

Dea lungul timpului am avut diverse proiecte in diverse domenii de unde am dedus ca actiunile repetitive nu vor fi facute niciodata la fel de bine ca un robot, un mic sistem programat care sa faca aceste lucruri la anumite ore setate anterior. Utilizarea sistemelor performante de masurare si care pot lua decizii singure (inteligenta artificiala) ne ajuta in viata de zi cu zi si pot sa ne elibereze de actiuni repetitive care ne pot plictisi in timp.

Si noi ne-am dorit sa avem un gazon mereu frumos, proaspat taiat si irigat la timp insa timpul nu ne-ar ajunge sa facem asta zilnic asa ca am apelat la un sistem care poate sa faca acest lucrui. Ce am cumparat:
– Un robot care tunde iarba 8000 Lei
– un sistem wifi prin care primesc pe telefon informatiii despre umiditatea solului 10 bucati X 20 Lei (Aliexpress)
– sistemul de irigare pentru care am cumparat materialele si l-am montat singur 2000 Lei, pentru ca avem o curte mare 800 mp.
– sistemul de programare pentru irigare 200 lei (Aliexpress) cu 4 canale.
– un rezervor de apa de 5000 litri, ingropat 6000 Lei

Robotul care tunde iarba este o investitie enorm de eficienta pentru noi deoarece l-am programat sa tunda gazonul de la ora 6 si isi face treaba pana la ora 7 – 7:30, silentios fara sa deranjeze vecinii sau familia care doarme la acea ora. Iarba pe care o tunde o marunteste atat de fin incat o trasforma in ingrajamant pentru gazon si o imprastie in locul unde este taiata. Ea este echipata cu o platforma de incarcare, amplasata in apropierea terasei cu posibilitatea de coborara al robotului iar cand sesizeaza ca bateria este descarcata singur vine la incarcat. Este echipat si cu un sistem antifurt, o alarma care se declanseaza in cazul in care este ridicata, insa catelul nostru este atent sa ramana prietenul nostru la locul lui.

Sistemul wifi este defapt un bat, conecat la wifi si introdus in diverse locuri in gazon pentru a prelua date. Irigarea a fost programata dupa ora 8:00 insa eu pot opri acest lucru din aplicatia telefonului in cazul in care sistemele de umiditate imi trimit informatii din care reiese ca nu se recomanda irigarea, solul avand suficienta umiditate. Irigarea in exces ar dauna gazonului si as folosi apa inutil. Acest sistem de detectare al umiditatii ma ajuta sa fac economie de apa care nu este deloc ieftina insa eu folosesc pe cat posibil apa de ploaie si colectata din canalul de alaturi in rezervorul subteran.

Sistemul de irigare am decis sa il fac singur deoarece nu implica o complexitate foarte mare. Am ales sa impart curtea in 4, deci si sistemul de irigare are 4 canale avand astfel o presiune mai mare si o eficienta crescuta, curtea fiind destul de mare. Am cumparat sistemul de la dedema, putand fi cumparat pe bucati si ajutat de un prieten am trecut al montaj economisind astfel bani pe care ii vom folosi pentru un robot aspirator de interior.

Sistemul de programare pentru irigare a fost destul de ieftin, 200 lei cumparat de pe aliexpress insa isi face treaba. Conectat prin aplicatie pe telefonul mobil pot sa decid cand se face irigarea gazonului, am setat dimineata dupa ora 8:00 insa daca vremea nu necesita, senzorii de umiditate din sol ma vor anunta si pot opri acest lucru. Este o investitie foarte buna deoarece pot sa controlez cantitatea de apa pe care o folosesc pentru irigare si astfel stiu cat stoc de apa am in rezervorul subteran, folosind eficient aceasta resursa gratuita. Am ales sa cumpar un sistem cu 4 canale deoarece curtea este destul de mare si presiunea nu ar fi suficienta pentru irigarea simultan, astfel cantitatea de apa livrata va fi egala pentru fiecare canal insa nu va fi in acelasi timp.

Rezervorul de apa, desi are un cost destul de mare isi amortizeaza in timp investitia. Un metru cub de apa la noi costa 3.75 Lei livrata prin retea, iar eu am nevoie zilnic in timpul verii de 500-1000 Litri apa pentru irigarea inregii curti (gazon, flori, pomi, apa pentru spalat in gradinta etc.), asta inseamna ca ar trebui sa platesc 56 – 112 Lei lunar. Daca luna este foarte calduroasa aceasta suma poate sa creasca, necesarul de apa fiind mai mare. Intentionez sa mai cumpar 2 rezervoare de apa deoarece avem un canal prin care trece apa de ploaie de unde as putea pompa in rezervoarele mele apa pe care o pot folosi ulterior. Daca reusesc sa umplu din colectare cele 3 rezervoare o singura data pe luna as face economie de 675 lei pe an, insa as putea face umplerea de minim 5 ori, economia fiind astfel de 3375 lei / an recuperand in 5 ani investitia in recipiente, acestea putand fi folosite nelimitat.

Am uitat sa precizez ca robotelul care tunde iarba se incarca de la un sistem de incarcare solara, astfel facand economie si de combustibil sau electricitate fiind un sistem aproape total prietenos cu mediul si utilizand resursele maxim.