Telefon nou sau second hand? Avantaje si dezavantaje.

De cele mai multe ori alegerea cumpararii unui telefon nou este o decizie foarte grea, de la marca si model la nou sau second hand. Daca ne permitem un iphone 7, tindem sa cumparam un iphone 8 sau chiar 10, daca ne permitem un samsung A51 ne dorim un samsung S10 sau chiar S20, acesta fiind motivul pentru care multe persoane aleg un second hand „folosit doar cu folie, fara defecte”, insa trebuie sa fim realisti deoarece pretul lor nu este deloc mic. De obicei telefoanele functionale sunt vandute mai ieftin cu 10 – 50% decat pretul de vanzare in acel moment, pentru vanzator fiind chiar mai mare pierderea datorita devalorizarii in timp.

Avantajele unui telefon second hand:
– pretul
– de obicei este primit cu diverse accesorii (folie, husa etc.)
– pierderea la revanzare nu este atat de mare ca in cazul unui telefon nou

Dezavantajele unui telefon second hand:
– uzura care nu se vede, de obicei a bateriei, al difuzoarelor etc
– nu exista garantie
– nu stim daca au fost inlocuite piese in interior
– posibilitatea unor piese care nu sunt originale

Avantajele unui telefon nou:
– garantia
– posibilitatea returului indiferent de motiv (in functie de magazin)
– piesele sunt originale cu siguranta
– bateria va tine mai mult, fiind o baterie noua

Dezavantajele unui telefon nou:
– pretul mai mare
– la revanzare vom pierde garantat
– in unele cazuri livrarea dureaza

Personal am cumparat atat pentru mine cat si pentru firma telefoane noi si second hand destul de multe incat sa pot expune o parere universala. Telefoanele cumparate second hand vor avea probleme mult mai repede cu descarcarea bateriei, necesita o igienizare al telefonului si al mufelor deoarece in timp exista posibilitatea sa nu mai faca contact incarcatorul. Am preferat sa folosesc telefoanele second pentru treburi automate in cadrul firmei, pentru diferse teste. Recomand de asemenea cumpararea lor pentru copii, in cazul pierderii sau deteriorarii pierderea fiind mai mica decat in cazul unui telefon nou.

Telefoanele cumparate noi au fost mult mai performante in timp nefiind nevoie de service atat de repede. Mentionez ca noi le folosim intens introducand aplicatii care le controleaza si simuleaza o folosire 24/24. Pentru uz personal recomand cumpararea unui telefon nou, chiar daca ne permitem unul mai ieftin.