Rezervor polietilena ingropat – La ce il putem folosi si calcul rentabilitate

Rezervorul din polietilena, cu posibilitarea ingroparii poate fi utilizat ca recipient pentru stocarea lichidelor deoarece acest material nu favorizeaza dezvoltarea algelor. Acest recipient se amplaseaza intr-o groapa sapata in curte si este folosit de obicei pentru captarea apei care se scurge de pe casa sau chiar din fantana, pentru a asigura irigarea plantelor sau al gazonului. Aceasta metoda de irigare este ecologica, naturala si este incurajata folosirea ei facand astfel economie evitand folosirea apei de la retea.

Cat ma costa si cat pot economisi?
Intradevar investitia montarii si achizitiei acestui echipament este destul de costisitoare insa este amortizata in timp. Eu am cumparat un rezervor de 10.000 litri, adica 10 metri cubi disponibili pentru stocare fiind suficient pentru mine, eu folosind intre 300 si 500 zilnic pentru irigarea gazonului, al plantelor etc. Dupa calcule folosim in medie 15 metri cubi lunar pentru diverse irigari in gradina pentru care platim la retea 60 lei lunar (fiind 4 lei metru cub de apa distribuit). Cu acest rezervor, in medie reusim sa captam cam 20 metri cubi de apa lunar, doar de la ploaie care cumparat de la retea ne-ar costa in jur de 80 lei. Avand mai multa apa, de aceasta data gratis vom face irigarea mai intens spre bucuria plantelor.

Pericol de inghet?
Apa din rezervor nu va ingheta deoarece a fost amplasat sub limita de inghet, in urma unui studiu geotehnic al terenului. Fiind ingropat in pamant nu avem alte pericole care sa afecteze rezervorul.

In cat timp se amortizeaza cheltuiala?
Rezervorul de 10.000 litri il putem cumpara in medie cu 18.000 lei iar captarea in medie a doua rezervoare pe luna, in valoare de 80 lei rezulta urmatorul calcul 18.000 lei / 80 lei = 225 luni, adica 18.75 ani. Dupa carte aceasta invstitie nu ar fi rentabila dar daca luam in considerare ca vom avea apa gratuit pentru gradina si ajutam mediul putem face paritatea rentabilitatii.

Un rezervor de 5000 litri, adica 5 metri cubi din fibra de sticla pe care reusim sa il umplem de 4 ori pe luna, cumparat cu 4900 lei isi va recupera banii in 61 luni, adica in 5 ani. Aceasta investitie ar fi una rentabila daca clima din zona este suficienta pentru asigurarea apei.

In apropierea terenului nostru se afla un canal prin care se varsa apele rezultate de la ploaie. La cea mai mica ploaie, indiferent de debit noi putem pompa apa asigurand astfel umplerea rezervorului de mai multe ori pe luna. Pentru a fi rentabil trebuie sa calculati cu exactitate cantitatea de apa necesare lunar si clima din zona dumneavoastra, pentru a stabili cat va permiteti sa rezistati cu un rezervor de apa.

Conectarea mai multor rezervoare
Daca se doreste un debit mai mare, exista posibilitatea conectarii a doua sau mai multor rezervoare prin utilizarea de garnituri de etansare GRAF si cu tevi de canalizare. Gaurile se executa cu o freza iar distanta dintre rezervoare este de minim 600 mm tevile de racord fiind in interiorul rezervorului la minim 200 mm.

Toate tevile de intrare si de iesire trebuie sa aiba o panta de minim 1% in directia curgerii apei. Daca evacuarea rezervorului se face intr-o canalizare publica se monteaza pe teava o clapeta anti-retur.

Intretinerea rezervorului
La fiecare 5 ani se recomanda verificarea rezervorului, toate componentele trebuie curatate si se va verifica functionalitateea lor. Se va goli rezervorul, se va curata cu apa sub presiune depunerile si se va verifica toate etansarile.