Reteta beton B250. Este mai scump betonul la cifa sau facut cu betoniera?

Pentru ridicarea unei case avem nevoie de mult beton, care reprezinta o parte foarte mare din costul final, de aceea am hotarat sa fac un studiu pentru a decide daca este avantajos sa fac betonul manual la betoniera sau sa il cumpar de la o statie de beton care sa il aduca cu cifa. Pentru a stabili pretul cel mai avantajos voi lua cel mai avantajos pret oferit de o statie de beton din oras, adica 230 lei pentru 1 metru cub cu transport inclus. O cifa poate incarca 9 metri cubi, deci ar fi pentru mine un cost de 2070 Lei.

Pentru a stabili pretul betonului facut manual cu o betoniera trebuie sa stabilim reteta si materialele necesare pentru prepararea betonului. Reteta folosita si de statia de beton pentru Beton C16/20 (B250) este:
– Ciment – 355 kg, adica 8,88 saci de 40 kg
– Balast – 1932 kg
– Apa – 190 litri

Aceste cantitati sunt pentru realizarea unui metru cub de beton exact ca la statia de beton, insa va fi facut manual. Cel mai bun pret pentru ciment la sac de 40 kg, negociat deoarece voi cumpara cantitate mai mare este de 20 Lei. Un metru cub de balast il cumpar cu 30 lei, negociat si acesta deoarece voi cumpara cantitate mai mare si voi plati pentru 1930 kg 34 lei, luand in considerare ca 1 metru cub de balast am stabilit ca are in medie 1700 kg. Un metru cub de apa, adica 1000 litri il cumpar cu 7 lei de la retea iar pentru 190 litri voi plati 1.33 lei.

Deci in concluzie un metru cub de beton ma costa 20 lei + 30 lei + 1.33 lei = 51.33 Lei. O cifa de beton de 9mc o voi face manual cu un cost de 461.97 lei, adica cu 1608 Lei mai ieftin. La aceste costuri mai trebuie sa adaugam personal in plus care va prepara si va transporta betonul spre fundatia casei. Pentru ca este recomandat sa se toarne tot in aceeasi zi voi avea nevoie de minim 10 oameni pentru care voi plati 2000 lei pe zi, dar in 4 zile ar trebui sa fie turnat atat elevatia, fundatia cat si placa.

Avantajul principal al betonului facut manual l-am vazut mai sus, pretul mult mai mic fata de cel cumparat. Avem insa si cateva dezavantaje pentru betonul facut manual. Principalul dezavantaj este ca nu il putem face uniform, adica cantitatile sau granualtia balastului poate fi diferita de la o betoniera la alta deoarece intervine factorul uman. Timpul de preparare reprezinta o problema, fiind mai greu sa facem manual betonul si necesita un numar mai mare de persoane.

Cateva lucruri pe care le-am notat si ar putea fi utile pentru voi:
– Capacitatea maxima a unei betoniere – 130 L
– Capacitatea maxima a unei roabe – 100 L
– Un sac cu ciment – 40 kg sau 20 kg
– O galeata – 10 L capacitate
– O lopata – 3,33 L capacitate
– O galeata – 3 lopeti de agregat granular capacitate
– O roaba – 8 galeti de material capacitate ce poate fi mixata si transportata

Prin prepararea betonului manuala avem avantajul ca putem prepara si o cantitate mai mica, o cifa avand un cost suplimentar pentru transportul unei cantitati mai mici decat capacitatea sa.