Inchirierea in scop turistic sau in regim hotelier. Cum stabilesti pretul corect?

Datorita cresterii turismului in Romania, cererea pentru cazarile de tip regim hotelier a crescut in ultimii ani, de obicei familiile preferand sa inchirieze un astfel de apartament astfel facand economie la cazare dar si la mancare, micul dejun cel putin poate fi servit in locatia inchiriata cu un cost mult mai mic. Inchirierea in regim hotelier este avantajoasa atat pentru turist care va plati de multe ori mai putin decat la hotel dar si pentru proprietar, incasand astfel mai mult decat daca ar fi inchiriat proprietatea lunar.

Pentru a inchiria legal in regim hotelier una sau mai multe proprietati va trebui sa urmam cateva proceduri. In primul rand va trebui sa avem o forma de organizare (SRL, PFA, II etc.) inregistrata in scopuri TVA cu urmatoarele coduri CAEN:
– Pentru inchirierea lunara: 6820 – „Inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate”
– Pentru inchirierea in regim hotelier: 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”

Atentie! Pentru aceste coduri CAEN trebuie sa aveti studii de specialitate (Brevet in turism).

Dupa va trebui sa transformam apartamentul intr-o unitate de cazare si sa il clasificam, procedura care dureaza. Dupa aceasta procedura vom face un contract de inchiriere lunara intre persoana fizica (proprietar) si firma noastra, asta daca apartamentul este in proprietatea unei persoane fizice; daca firma este proprietara apartamentului nu va fi nevoie de acest contract. Contractul trebuie inregistrat la ANAF urmand sa platim pe persoana fizica taxele aferente. Firma va plati cota TVA + costurile aferente in functie de facturile sau bonurile de incasare.

O solutie mai usoara ar fi inchirierea lunara catre o firma care se ocupa cu acest lucru, primind astfel o cota parte din incasari. De obicei aceste firme se ocupa de intampinarea chiriasilor si de igienizarea apartamentului dupa plecarea turistilor.

Cum stabilesc pretul?
Va trebui sa stabiliti toate costurile lunare, anuale (asigurare, impozit) si sa adaugati profitul pe care il doriti. Profitul trebuie stabilit in functie de concurenta, un cost mare va tine proprietatea goala iar un cost mic scade pretul pietei, ceea ce nu ne dorim.

In consecinta, putem inchiria in regim hotelier legal doar daca avem o firma, un brevet in turism sau apelam la o firma specializata.

Incoming search terms:

  • cod caen inchiriere in regim hotelier
  • caen cazare in regim hotelier