Incalzirea cu panouri radiante. Rentabilitate, test si pareri.

Panourile radiante sunt de multe ori prezentate ca o alta modalitate de a incalzi o locuinta, un birou etc chiar mai ieftin decat prin folosirea altor surse de incalzire. sunt preferate de multe ori in spatii deja amenajate deoarece trebuie sa existe doar o priza in zona si ele pot fi instalate oriunde, chiar si intr-un mediu umed. Defapt in realitate eu consider ca aceasta sursa de incazire ar trebui sa fie folosita ca incalzire alterantiva sau in spatii mici unde nu este posibila instalarea altor surse de caldura, spun asta deoarece caldura este oferita este diferita fata de cea clasica, aceste panouri incalzind obiectele care se afla sub panou si nu aerul, fapt care poate fi deranjant pentru anumite persoane.

Aceste panouri pot fi folosite oriunde insa eu le recomand in locuri in care umiditatea reprezinta o problema si nu exista alta posibilitate de incalzire, deoarece folosite ca sursa principala de incalzire vor genera costuri mai mari. Chiar daca costul energiei pentru incalzirea incaperii sau chiar al locuintei este mai mare, avantajul este ca poate fi controlat electronic aplicand un termostat inteligent controlat din telefonul mobil sau cu ajutorul unui panou montat pe un perete iar temperatura este ridicata in cateva minute, in functie de puterea panourilor si de suprafata.

Pentru un panou simplu, de 400 W pretul incepe de la 500 Lei si creste in functie de marca, garantie si alti factori. Conform unor teste, un panou de 300W la 85-90 grade si un panou de 400W la 20 grade cu dimensiuni de 600X600X21 si o greutate de 3 kg pot incalzi un volum de 9-15 metri cubi in 5-10 minute. Panourile radiante pictate sunt mai scumpe, pretul lor incepand de la 800-1000 Lei in functie de modelul ales.

Ca avantaje putem mentiona despre acet tip de incalzire ca are costuri de achizitie si montaj mici, in comparatie cu un sistem clasic de incalzire sau prin pardoseala, putand fi montate fara prea multe cunostinte tehnice de oricine. Acest tip de incalzire nu emana miros si are efecte benefice asupra corpului uman deoarece stimuleaza circulatia sangelui hipotensivi si nu exista miscare de aer in camera. De asemenea acest tip de incalzire nu susuca aerul. Sunt recomandata in spatii inalte deoarece aici va avea un cost mai mic fata de alte sisteme de incalzire. Incalzirea cu aceste panouri este sigura privind sanatatea si securitatea persoanelor deoarece nu lucreaza cu lichide, avand un risc aproape 0 de incendii aceste panouri nu ard (daca le dam foc ele se topesc) si nu polueaza daca sunt folosite cu o energie regenerabila (panouri fotovoltaice). Din aceste motive ele se preteaza chiar si in baie sau in locuri cu umiditate crescuta.

Dezavantajul acestui tip de incalzire cel mai mare este ca incalzeste obiectele pe care „le vede” su nu aerul, astfel daca exista un dulap mare de exemplu in spatele acestuia exista posibilitate aformarii mucegaiului deoarece acolo nu se va incalzi. Din cauza puterii reduse pot incalzi spatii mici, dar se pot configura mai multe in functie de suprafata.

Costul de incazlire cu aceste panouri este destul de greu de calculat deoarece trebuie sa avem in vedere mai multi factori. Voi da un exemplu o casa de 200 mp util izolata cu polistiren de 15cm si geamuri termopan cu 7 camere pentru care se asigura incalzirea folosind panourile cu un termostat la 21 grade celsius pentru o luna de iarna. Costul va fi in jur de 500 lei/ luna insa se pot face anumite setari insa, cum ar fi incalzirea garajului si al spatiilor nefolosite sa fie la o temperatura mai mica, incalzirea dormitoarelor pe timp de zi sa fie la o temperatura mai joasa iar noaptea in restul spatiilor, putand astfel sa facem o reducere de peste 30% din cosutl lunar.