De ce sa izolezi casa? Importanta termoizolarii casei.

In ultimii ani obsesia anveloparii locuintelor, fie ele case sau apartamente a explodat insa, din pacate, in cele mai multe cazuri ea este facuta incorect sau locatarii nu sunt informati corect despre toate consecintele astfel provocand mai mult rau decat bine.

Termoizolarea locuintei inseamna aplicarea materialelor izolante pe peretii interiori sau exteriori, cele mai folosite fiind polistirentul, vata minerala, vata bazaltica, celuloza si spuma poliuretanica. Pretul este influentat de capacitatea materiei de a pastra temperatura si bine inteles de grosimea aplicata.

Cum se face izolarea cladirilor:
1) Aplicarea mortarului adeziv pe placile din materialul izolant. Acesta se aplica pe marginile placii si in cateva puncte din centrul acesteia.
2) Aplicarea placilor pe perete. Aceasta se face incepand dintr-un colt de la baza zidului si se realizeaza liniar, urcand progresiv spre ultimul nivel. De asemenea, placile sunt asezate in mod decalat, pentru a evita formarea rosturilor. In aceasta etapa, placile sunt nivelate cu ajutorul dreptarului.
3) Armarea placilor. Dupa ce placile au fost lipite cu mortar, se executa gauri cu bormasina pentru ca apoi sa poata fi aplicate diblurile. Numarul acestora difera in functie de material, dar in general se recomanda un minim de 5 dibluri pentru fiecare metru patrat. Dupa ce diblurile au fost montate, se aplica un strat de mortar peste placile de izolatie. Pe acest strat este fixata plasa de fibra de sticla (folosita pentru rigidizarea tencuielii), dupa care este aplicat intr-un strat de mortar, atent nivelat pentru a nu fi vizibil niciun ochi de plasa.
4) Tencuiala finala. Dupa ce mortarul incepe sa se usuce, se trece la executarea finisajului, mai exact a tencuielii decorative. Astfel, casa va capata sau recapata aspectul pe care il doresti.

Exista insa mai multe solutii pentru izolarea casei, dupa toate bugetele si preferintele cumparatorului, printre altele:
– Stuful – Bun izolant termic si fonic, greutate redusa, usor de montat si de tencuit
– Lana de oaie – Reglare buna a temperaturii, poate fi gasita si in varianta ignifuga
– Canepa – Bun izolant termic si fonic, permeabil la vaporii de apa, montare usoara, rezistenta mare la mucegai
– Paie – Necesita o procesare minima si ofera o termoizolatie eficienta
– Pluta – Gasita in varianta expandata sau granulata, obtinuta prin procesare din materiale naturale. Ofera termoizolatie si izolatie acustica eficiente, rezistenta sporita la foc si nu permite aparitia mucegaiului

Bun, deci izolam maxim casa aplicand material izolant de 15-20 chiar 30 cm, nimic nu intra, nimic nu iese insa acest lucru devine o problema noua care ne poate afecta serios sanatatea si gradul de confort. Ventilarea locuintei este de cele mai multe ori exclusa din proiectul de renovare sau constructie, insa reprezinta poate cea mai importanta etapa. O locuinta neaerisita corespunzator va pastra o umiditate mare iar oxigenul va fi in cantitati reduse. Daca ne dorim o casa pasiva trebuie sa includem in proiect si ventilarea, insa una cu recuperare de caldura. Exista feronerie care include orificii mici prin care spatiul poate fi aerisit sau geamul permite o deschidere de cativa milimetri prin care se aeriseste constant insa acest lucru va fi o pierdere de caldure care duce la folosirea unui sursplus de energie pentru incalzirea spatiului.

Exista insa sisteme centralizate sau descentralizate cu senzori care pot face aerisirea locuintei in mod automat si pot recupera caldura intr-un procent foarte mare. Pe scurt aparatul care elimina dioxidul de carbon si umiditatea din locuinta dupa care introduce aer curat dar incalzit cat mai aproape de temperatura din incapere. O casa pasiva inseamna un consum redus sau chiar 0 de energie iar acest lucru nu se poate face daca nu avem o izolatie corespunzatoare si daca nu reducem cat mai mult consumul pentru a fi necesar producerea unei cantitati mai mici.

Daca umiditatea nu este controlata ea se va infiltra in pereti formand mucegaiul iar dezumidificarea locuintei va fi mult mai grea, fiind necesara uscarea peretilor.