Cum repar un stick? Metoda remediere daca stick-ul arata o capacitate mai mica

De ceva timp folosesc un card de memorie pentru a reda fisiere audio si video pe un TV fiind foarte practic si rapid impreuna cu un SSD. Incarcarea fisierelor se face rapid iar capacitatea cardului de 128GB este perfecta pentru fisiere video mari. Am facut mai multe copieri si stergeri fara probleme pana ieri, cand la incercarea de a copia un fisier sunt informat ca nu am capacitatea necesara si sa sterg anumite fisiere. Formatez cardul si observ ca nu pot alege decat 32 GB indiferent de tipul de formatare. Atunci m-am gandit ca folosirea lui in TV (de multe ori se incalzeste destul de tare pentru ca nu il scot saptamani bune) ar fi dus la arderea lui partiala, insa acest lucru nu ar fi posibil fizic decat in cazul unui SSD. Un card de memorie daca este defect nu mai merge si atat, nu se micsoreaza capacitatea de stocare niciodata.

Cauze:
Acest lucru se poate intampla din mai multe cauze, cum ar fi: virusi, port usb cu probleme, contact imperfect in port usb, scoaterea incorecta din port, folosirea lui pentru un program botabil etc.

Recomandari:
Recomand click dreapta > eject inainte de scoaterea fizica din portul usb. De asemenea si TV-ul are in meniu optiunea de retragere al stick-ului inainte de retragerea fizica. De asemenea un antivirus cu update la zi este recomandat deoarece pot fi ascunsi virusi pe partitii facute de dimensiuni mici pentru a nu fi sesizabile.

Cum am rezolvat?
Da, exista rezolvare. Daca nu este o problema hard, din soft orice problema poate fi rezolvata mai rapid sau mai greu in functie de complexitate si folosind softurile potrivite. Am ales sa folosesc pentru aceasta problema softul „MiniTool Partition Wizard Free 12.1” cu care am descoperit ca aveam pe card o partitie de 32 GB iar restul spatiului fiind setat nealocat. Am rezolvat prin alocarea spatiului respectiv la partitia existenta, astfel fiind recunoscuta intreaga capacitate de stocare.

Problema poate fi rezolvada si din CMD cu comenzile DISKPART si LIST DISK > se selecteaza discul cu probleme > SELECT DISK 1 > SELECT PARTITION 1 > DELETE PARTITION > CREATE PARTITION PRIMARY > EXIT insa cu softul amintit mai sus este mult mai simplu.

Exista insa situatii in care stick-ul nu este citit deloc de catre PC, caz in care vom verifica elementele fizice:
– Verificam cu alt stick daca unitatea USB functioneaza si daca nu sunt probleme
– Verificam daca stick-ul este conectat corect in USB-ul la care am verificat functionalitatea
– Verificam mesajele si sunetul redat cand introducem sau cand scoate stik-ul din uitatea USB

Erori afisade de windows:
KB925196 – corectarea erorilor, manifestate prin faptul, ca calculatorul nu vede stick-ul conectat sau iPod.
KB968132 – corectarea erorilor, cand in timpul conectarii mai multor dispozitive USB in Windows XP acestea incetau sa functioneze corect.
KB817900 – portul USB inceteaza sa functioneze dupa ce se scoate sau iar sa introduce stick-ul.
KB895962 – stick-ul USB inceteaza sa functioneaze, cand este pornita imprimanta.
KB314634 – calculatorul vede doar stick-urile vechi, care au fost conectate anterior si nu vede cele noi.
KB88740 – eroarea Rundll32.exe, cand introduci sau scoti stick-ul.
KB871233 – calculatorul nu vede stick-ul, daca recent a fost in modul hibernare sau repaus.
KB312370 (2007) – suport USB 2.0 in Windows XP.

Daca stick-ul nu este vazut de sistemul de operare si unitatea nu scoate nici-un sunet, cel mai probabil are probleme de functionare/ o defectiune si in acest caz nu se mai poate face nimic, stick-ul fiind pierdut.