Cum putem valorifica deseurile? Bani din gunoaie, reciclam pentru un mediu mai bun!

Deseurile pot fi de cele mai multe ori valorificate, reciclate pentru a reda noi cicluri de viata si pentru reducerea poluarii. Refolosirea lor poate fi facuta directa, in starea initiala, prin aducerea anumitor modificari sau prin predarea centrelor de colectare care dupa procesele tehnologice specifice vor face materie prima pentru alte produse.

Cat pierdem daca nu reciclam?
Pe langa pierderea calitatii aerului si degradarea planete, daca nu reciclam pierdem si bani. Daca am recicla doar PET-urile (flacoanele) am putea strange o suma de bani. Sa luam un exemplu, o familie cu 4 persoane la care media de consum al lichidelor este de 2L/zi. De aici rezulta 4 flacoane pe zi a cate 100 grame X 4 persoane X 30 zile avand 12 kg de PET-uri pe luna. Daca familia din exemplul dat ar duce la centrele de colectare doar PET-urile, la sfarsitul anului ar primi 72 Lei (12kg X 12luni X 0.5Lei/kg). Nu este o suma mare insa daca reciclam mai multe deseuri vom avea o suma importanta la sfarsit de an. Daca familia respectiva comsuma 5 doze in medie pe zi, la sfarsitul anului strange 36 KG X 2.5 Lei/KG = 90 Lei, si exemplele pot continua.

Unde adunam deseurile reciclabile?
Atat PET-urile cat si dozele pot fi strivite (exista aparate pentru asa ceva care costa in jur de 80 Lei) ocupand un spatiu mult mai mic. Pentru colectarea lor trebuie sa avem un spatiu dedicat insa daca le vom preda des la centrele de colectare si le vom compacta cat mai mult acest lucru nu va fi o problema.

Ce facem cu deseurile menajere?
Chiar si aceste deseuri pot fi reciclate. Majoritatea pot fi folosite pentru a face ingrajamant (compost). Daca nu aveti nevoie de ele le puteti dona unui fermier care le poate valorifica.

De ce sa reciclam?
Pe langa faptul ca putem castiga cativa bani daca reciclam tot ce este posibil, reciclarea materialelor refolosibile reduce consumul resurselor naturale dar si al emisiilor nocive deoarece nu sunt necesare alte resurse pentru a fi extrase sau prelucrate. Concret, o tona de hartie recuperata salveaza 17 arbori maturi care produc oxigenul necesar pentru 900 oameni. O tona de masa plastica recuperata economiseste 8 tone de petrol, resursa care este limitata. Deseurile biodegradabile pe care le genereaza o gospodarie pot deveni pamant fertil pentru gazon, spatii verzi, flori sau chiar pentru gradina de zarzavat. Hartia este cel mai frecvent deseu intalnit si o constituie o importanta sursa de fibre de celuloza. Sub diferite forme ea ocupa 41% din totalul gunoiului pe care il producem zilnic.

Stiai ca:
– Un pulover poate fi facut din 50 PET-uri
– Energia folosita pentru functionarea unui bec de 60W timp de 6 ore poate fi inlocuita cu reciclarea unui PET
– un tricou sau un covor de 1mp se poate face din 10 PET-uri
– Culoarea folosita pentru imprimarea pungilor contine cadmiu, un metal toxic
– deseurile din plastic ajunse in ape, rauri, oceane nu se descompun si dauneaza faunei
– Americanii arunca in fiecare ora 2.5 milioane de recipiente
– se economisesc 800 kg pentrol brut pentru fiecare tona de plastic reciclat
– deseurile cacre nu sunt selectate inainte de aruncare, odata ajunse la groapa de gunoi sunt mult mai greu de reciclat

Sticla este promovata din ce in ce mai mult deoarece ea poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Reciclarea ei reduce poluarea de fabricare cu 75% insa ea trebuie predata in functie de culoare si trebuie sa fie curata pentru a nu contamina toata materia reciclata. Pentru producerea sticlei avem nevoie de nisipul de cuart, calcarul, soda (produs poluant).

In consecinta este o pierdere sa aruncam gunoiul in loc sa il valorificam. Odata ajunse deseurile la gramada se deterioreaza si este mult mai grea spre imposibila reciclarea lor, ceea ce duce la un impact negativ asupra mediului. Implica-te, selecteaza, recicleaza, castiga!