Ce inseamna o casa verde si eficienta? Cum pot reduce costurile sau chiar sa le elimin?

Statu roman finanteaza persoanele care doresc sa aiba o casa verde, eficienta prin programul „casa verde” finantand 90% din investitie iar limita sumei este 20.000 lei. Ce trebuie sa contina o casa verde, eficienta:

O izolatie eficienta
Izolarea termica este poate unul din cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont la constructia unei case eficiente si prietene cu mediul. Potrivit unor studii, o casa izolata eficient poate economisi pana la 40% din costuri pentru toata viata in care este locuita. In plus, imbunatateste calitatea vietii confortul termic fiind un lucru necesar. Tipuri de izolatii existente:
– Polistirenul
– Polistirenul expandat
– Polistirenul extrudat
– Vata minerală
– Vata minerală din sticlă
– Vata minerală bazaltică

Sistem de incalzire/racire eficient
Desi este putin mai scumpa, incalzirea si racirea in pardoseala este cea mai eficienta din punct de vedere al costurilor deoarece incalzeste uniform spatiul si caldura este oferita de jos in sus. Dupa studii economiile pot fi pana la 30% fata de alte sisteme de incalzire clasice.

Stocarea apei pluviale
De ce sa aruncam apa de ploaie sau sa aglomeram canalizarea publica cu ea daca nu este cazul? Putem face economii in medie de 7 lei/ metru cub prin folosirea ei. Cu un sistem de stocare eficient casa noastra va avea un cost mai mic sau chiar 0 pentru udarea gazonului, al legumelor daca avem o gradina etc.

Panuri solare si fotovoltaice
Un panou solar nu reprezinta o investitie mare dar isi recupereaza banii inzecit deoarece pe timpul verii avem apa calda aproape sau chiar gratis, in functie de capacitate si consum. Panourile fotovoltaice cu infuzia curentului in retea sunt o investitie mai mare dar avantajul lor este ca pot fi cumparate treptat si legate in serie. Recomand sa ganditi sistemul pana la ce productie doriti sa ajungeti iar dupa ce baza este configurata pot fi cumparate lunar sau in functie de buget panouri noi.