Cum pot sa vand produsele cumparate din China legal

Nu mai este un secret ca produsele din china sunt ieftine iar calitatea lor poate fi in functie de pretul platit pentru produs, vorba unui prieten „Cinezul poate sa iti faca un produs cu 1 leu sau cu 10, calitatea va fi diferenta”. Una din cele mai mari platforme de legatura este Aliexpress prin care orice persoana fizica sau juridica, indiferent de tara in care se afla poate sa comanda produsele dorite fara restrictii de cantitate.

Procedura pentru persoane fizice:
De multe ori am gasit produse care inca nu au ajuns sa fie comercializate la noi in tara sau pretul lor era mult mai mic decat pretul transportului oferit de vanzatorul din tara. Daca nu ma deranjeaza timpul de transport 15 – 45 zile, aleg sa cumpar de pe aliexpress deoarece produsele sunt identice si economiile facute sunt considerabile.

Dupa comandarea produselor, plata cu cardul urmeaza ca vanzatorul sa pregateasca pachetele si sa le predea curierului. Dupa verificarile vamale, pachetul ajunge in tara si poate fi ridicat de la oficiul postal de care apartineti.

Procedura pentru persoane juridice:
Firmele pot comanda produse de pe aliexpress si le pot comercializa, insa pentru acest lucru trebuie sa gasiti vanzatorii directi deoarece intermediarii sunt foarte prezenti pe aceste platforme, ei neputand oferi factura. Prin mesaj puteti cere o facutra care de obicei este trimisa in format electronic (pdf, word etc). Cu facutra primita, imrimata, stampila firmei si delegatie daca este cazul va prezentati la oficiul postal unde lucratorul va calcula taxele care trebuie sa le achitati.

Pentru a importa produse trebuie sa aveti un numar EORI.
Numărul EORI este un număr unic în Uniunea Europeană, pe care autorităţile vamale sau alte autorităţi desemnate de către statele membre îl atribuie operatorilor economici şi altor persoane interesate, în vederea utilizării acestuia începând cu 1 iulie 2009 la toate operaţiunile vamale derulate de acestea pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Pentru a primi acest cod, firma trebuie sa fie platitoare TVA iar solicitarea se poate face online. În România, autoritatea competentă cu înregistrarea şi atribuirea numerelor EORI este Direcţia Generală a Vămilor. Numerele EORI vor fi solicitate la direcţiile regionale vamale în a căror rază de competenţă teritorială îşi au sediul/sunt stabilite sau, în cazuri excepţionale, la birourile vamale de frontieră.

Documente necesare pentru solicitarea codului EORI:
a) certificatul de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
b) certificatul de înregistrare în scopuri de TVA emis de Ministerul Finanţelor Publice, după caz;
c) documente din care rezultă adresa sediului social sau domiciliului fiscal actual, după caz, în situaţia în care acesta nu corespunde cu cel înscris în certificatul(ele) prezentat(e);
d) actul constitutiv al operatorului economic, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

Garantia produselor importate din China:
De obicei aceste produse pot fi returnate catre comerciant in cazul in care sunt neconforme, se poate face o disputa pe platforma intermediara insa de obicei vanzatorul va prefera sa ofere o suma mai mica cu pastrarea produsului defect, costurile de livrare fiind de cele mai multe ori peste rentabilitate. Profitul acestor produse permite insa inlocuirea directa de comerciant in cazul unei defectiuni.

In acest mod se poate face vanzarea produselor cumparate de pe aliexpress legal in Romania, fiind o oportunitate foarte mare de afacere cu investitii minime.