Comanda din China. Cat timp dureaza si cum pot verifica statusul comenzii.

Pentru ca ne-am obijnuit sa comandam chilipiruri din China folosind aliexpress sau alte platforme, posta romana a luat initiativa si perimte verificarea awb-ului online, fiind posibilia activarea de notificari privind statusul produsului. Este un instrument foarte util daca ne gandim ca exista un deficit urias de postas si este aproape imposibil sa ajunga toate acele biletele de tip notificare cu informarea prezentei produsului. Verificand online vom sti exact unde se afla produsul si cand poate sa fie ridicat.

Am comandat si eu o lanterna in 23 Decembrie 2019, pentru un prieten fiindu-i necesara la serviciu (Politia de frontiera) si am ales „China Post Registered Air Mail”, din experienta chiar daca costa cativa lei in plus este mai rapid fata de celelalte metode, de multe ori si fata de firmele care livreaza rapid. In 23 Decembrie a fost creat AWB-ul pentru produs iar in 30 Decembrie a fsot predat curierului, nu stiu de ce dar destul de tarziu de la comanda. In 2 Ianuarie 2020 pachetul este in procesul de sortare si pregatit pentru transport ajungand in 4 Ianuarie 2020 in Romania. Aici este pregatit din nou pentru un proces de sortare si trimitere catre agentia postala. In 8 Ianuarie el ajunge la oficiul postal iar in date de 10 Ianuarie a fost posibila ridicarea coletului.

Deci, in jur de 20 de zile dureaza de obicei aceasta metoda de livrare. Un timp foarte acceptabil luand in considerare ca am platit 21 dolari pentru lanterna iar pe site-urile din Romania cel mai ieftin o puteam cumpara cu 250 Lei + transport 15-20 lei si as fi asteptat 2-4 zile. Produsul a fost in cutie, sigilat, functional, calitate foarte ok, totul a decurs foarte bine.

Ce trebuie sa stii cand comanzi produse de le aliexpress?
Indiferent de platforma de pe care comandati diverse produse, in mod sigur ele sunt listate de mai multe ori. Secretul este ca aceste produse sunt preluate de revanzatori, preia comanda dumneavoastra si o plaseaza vanzatorului principal astfel castigand o diferenta de pret; in cazul lanternei era listata si cu 40 dolari. Sfatul meu este dupa ce alegeti produsul sa il cautati dupa denumire si veti ramane surprins de diferenta pretului pentru acelasi produs. Astfel puteti face economie de sute de dolari pentru mai multe produse.

Care este calitatea produselor?
Fara discutii pretul este cel care dicteaza calitatea, insa dupa cum am spus mai sus va trebui sa verificati pretul real. O casca buetooth de exemplu cu 2 dolari nu poate fi la fel de buna ca una plantronics cumparata in romania cu peste 250 lei. Pentru anumite produse care nu le folosim foarte des putem face rabat de la calitate, insa ele nu vor fi la fel de eficiente si rezistente in timp.

Garantia produselor primite
Am comandat 2 baterii externe cu incarcare wifi, una din ele fiind defecta atat la mufele USB cat si in interior placa de baza fiind desprinsa. Costul unei baterii a fost 12 Dolari, insa dupa ce am discutat cu vanzatorul am platit doar 15 dolari pentru cele 2 produse, o economie de 10 dolari. Am desfacut produsul si l-am reparat singur deoarece pentru acei 3 dolari am ramas cu el. In mod normal produsele defecte se pot trimite in 30 zile dar costul curieratului nu este rentabil daca produsul este ieftin si vanzatorul prefera sa returneze o parte din suma lasand produsul defect cumparatorului. In acest caz eu am fost multumit.